Устілки з електропідігрівом 12V, 10W

DSCF1708

Судячи з відгуків знайомих велосипедистів, не тільки у мене взимку мерзнуть пальці ніг.

Можливо, в лежачому положенні це більше помітно. Я пробував тепле взуття, проте це призводить до потіння, і результат був незадовільним, адже після намокання ноги мерзли ще сильніше. Все це було особливо прикро на фоні того, що решта тіла почувала себе комфортно, а на підйомах часто було навіть жарко, проте ноги все ще були замерзлі.

Колись в дитинстві я бачив в одній передачі про інноваційні розробки кросівки з підігрівом. Там кожен кросівок мав власне джерело живлення. Вистачало його не на довго, проте це давало змогу спортсмену бігати на морозі в легкому взутті.

Отже я вирішив зробити щось схоже з підручних засобів. Купив повстяні устілки свого розміру, та одну спіраль для електроплитки на 0.8 кВт. Також у мене був старий акумулятор від скутера на 12В, 4 Ампер\годин. Я сумніваюся, що він ще досі має цю ємність.

Отже, потрібно було провести розрахунки, щоб визначити довжину спіралі при 12-ти вольтах. Я точно не знав, яка необхідна потужність. Тому просто вирішив спробувати для початку 10 Ватт, бо цього вистачило б на 4 години роботи з мого акумулятора.

Для розрахунку я використав відомі формули закону Ома, але простіше буде скористатись готовим калькулятором: http://electtriz-ru.1gb.ru/Chapters/Calc/ohmslaw/ohmslaw.html

Просто введіть напругу наявного у вас джерела живлення, та бажану потужність і отримаєте значення струму та опору. Потім потрібно трошки розтягнути спіраль від плитки, та омметром виміряти відрізок потрібної довжини (один щуп підключити до початку спіралі, а іншим помацати на різній відстані від початку, поки не буде знайдена точка із необхідним опором).

Від отриманого значення струму слід обрати товщину дротів, що будуть підводити живлення. Дроти слід обирати багатожильні і гнучкі (наприклад дроти для автомобільної проводки).

У моєму випадку опір мав складати близько 14-ти Ом. Вся спіраль на 0.8 кВт має опір 60 Ом, тому мені потрібен був відрізок в 1\4 загальної довжини спіралі. Потім його я поділив на двоє, щоб пришити до кожної устілки рівно половину відрізку спіралі (по 1\8 довжини цілої спіралі на 0.8 кВт, 220В). Вийшло по 5 Ватт на кожну ногу.

Схема з’эднання:


 

ust1


 

Пришивання спіралей вручну зайняло деякий час. Потім, після випробовування, я пришив до них ще прокладки із тонкої шкіри. Потужність в 10 Ватт достатньо нагріває пальці, проте не перегріває сам дріт спіралі, і він не палить ні нитки ні ногу.

DSCF1701 DSCF1703 DSCF1706 DSCF1704 DSCF1703 DSCF1705 DSCF1708

Дроти живлення я провів у штанах, як показано на малюнку:


ust2

 


 

Було б дуже корисно мати роз’єми на кожній устільці, але на перший час я просто прикрутив дроти і замотав ізолентою.

Перед тим, як відправитись у першу поїздку я неодноразово випробував цю систему вдома, працюючи в майстерні при сильному морозі. Вистачало 10-15 хвилин роботи приладу, щоб відігріти замерзлі пальці ніг.

Аналогічний результат був і під час реальної поїздки. Устілки дозволяють почувати себе в комфорті, і досить швидко відігрівають ноги, тому їх постійна робота не є необхідною. В перспективі можна замінити джерело живлення на більш сучасне, менше і легше. Також можна зменшити напругу, щоб можна було використовувати стандартні «повербанки» на 5 вольт. Але в такому разі, я думаю, варто живити кожну устілку окремо, тобто підключати їх паралельно, а не послідовно, як в моєму випадку на 12 вольт.

7 коментарів до “Устілки з електропідігрівом 12V, 10W

  1. Цікава ідея! Швидкість руху крові в кінцівках людини близько 2 см за хвилину та ще й пальці ніг посуті не задіяні в процесі педалювання. Проблема замерзання ніг для велосипедистів теж досить актуальна, знаю із власного досвіду. Сам думав про подібну штуку і про проводи в штанах… Звучить смішно. 🙂 Хочу зробити свій трайк всесезонним і теж замислювався над питанням обігріву. У мене буде мотор-колесо, тож можна буде живитись від штатних акумуляторів. Хоча, можливо, при закритому корпусі проблем із замерзанням ніг не буде. Дякую за цікаву ідею!

  2. Додам інформацію стосовно повербанків. Недорогий повербанк, який містить у собі два літій-іонних акумулятора типорозміру 18650, може видавати потужність до 6 ват. У перерахунку на напругу 5 вольт його ємність становить приблизно 2 ампер-години. Тобто повністю заряджений ось такий повербанк може живити одну устілку протягом двох годин. Але існують повербанки, які містять у собі більше акумуляторів, і вони здатні будуть підігрівати устілки набагато довше, при цьому розмір та вага такого повербанка будуть істотно менші від будь-якого свинцевого акумулятора.

    Взагалі, про повербанки я планую написати окрему статтю – ця тема заслуговує уваги.

  3. Я уверен что такие стельки пригодятся и летом, для сушки обуви.

  4. Сопротивление большинства металлов при нагревании сильно возростает, надо это учитывать мерять например ток. Но в свернутом состоянии спираль нагреется сильнее чем в распределенном по стельке, и это тоже надо учесть. Не обязательно питать от повербанка там преобразователь с кпд менее 80% можно напрямую от аккумуляторов, но тогда мощьность будет уменьшаться в процессе разряда напряжение снижается от 4 до 3 грубо говоря вольт.

  5. И обязательно изолировать ноги от спирали чтоб небылр электрогальванического действия на потные ноги, будет заметно щипать и краснеть кожа.

  6. Гарна ідея, лиш регулювання не вистачає. Так, часто буває що сам потієш а ногам холодно, і не завжди це залежить від взуття. В машині це значно приємніше, коли не сідаєш в холодний салон а можна відразу ввімкнути обігрівач сидіння, та й навіть на мотоциклах буває підігрів сидіння, ручок, тому питання актуальне.
    Вам раджу під ці устілки прикупити ще термо, вони схожі на піноізол, як тонкий м’який пінопласт з одного боку якого фольга, вартість була 15-20 гривень перед новим роком, ми купляли у Миргороді. Вони гарно відбивають від від підошви холод а вам вгору ваше тепло, це ще зменшує витрати енергії.

Коментарі закриті.